anchor link to jump to start of content

The Seattle Times Company NWclassifieds NWsource seattletimes.com
Pacific Northwest | May 23, 2004Pacific Northwest MagazineMay 23, 2004seattletimes.com home
Home delivery
Search archive
Contact us
CONTENTS
COVER STORY
Lake Union
Capitol Hill
Queen Anne
Capitol Hill architect
Mount Baker
NOTEBOOK
PLANT LIFE
ON FITNESS
NOW & THEN
PREVIOUS ISSUES OF PACIFIC NW


WRITTEN BY VICTORIA MEDGYESI
PHOTOGRAPHED BY BENJAMIN BENSCHNEIDER
Spring Home Design

Big Dream Rising: On every level, a tear-down is transformed

Photo
A private room with a dramatic day and night view was what Ken and Sharon Coleman envisioned — and what they designed. The loft is positioned over the main living area and opens up to the top half of the northwest bank of windows. The maple built-ins were designed by Ken Coleman and built by Compass Construction, as are many of the wood furnishings in the home.

 
 Photo
The couple cheerfully admit the view dictated just about every design decision. Rather than springing the big picture all at once, they chose to reveal the main-level view in "visual stages" from the point of entry through each "area" of the open-plan living space. At the end of it all, this wall of windows soars to 16 feet. The sofa is from Ligne Roset, the rug from Driscoll Robbins, the center table designed by Ken Coleman.
When a house stands vacant for some 20 years deteriorating in its abandoned tracks, people notice when change happens.

I speak with some authority on this.

For almost two years, I drove back and forth from my house to downtown spying on one such property as a soaring modern shape began to emerge from what was a rat-infested ruin. Every day, I'd do a slow pass and take a look.

As a serious snoop, I wanted more detail. I was also jealous of that incredible view. Of course, my mind was going right to the finished product, while — at the time — I knew full well that whatever was going on in there had its significant challenges.

Little did I know.

When Ken and Sharon Coleman first spotted the property some six years ago, it seemed ideal. Situated at the ridge intersection of the Mount Baker, Leschi and Central District neighborhoods, it had a fourplex in teardown condition and a fantastic view to recommend it. The property was zoned commercial, but the possibility of getting a conditional permit for dual business/residential use certainly seemed viable. Nice, too, was the fact that a small restaurant and a few other businesses were just half a block away.
 
Photo
At dusk, the stained-cedar and stucco entry glows. In a tip of the hat to history, the owners painted the new house the same red as the original fourplex. The landscape and hardscape design is by Kris Snider of Hewitt Architects.
To make things even sweeter, Ken's mother had been raised five blocks from the site — a sentimental dimension that hinted at destiny.

But when the couple discovered the property had been owned for years by the Washington State Department of Transportation, they thought this particular dream was a lost cause. The story of how the state came to own the properties was the stuff of urban legend.

In the 1970s, state planners were getting ready to construct the Mount Baker Tunnel, connecting Seattle to the I-90 Floating Bridge. The tunnel was to run under the neighborhood, causing some property owners to worry that the construction might damage their homes. The state offered to buy the homes of those concerned; some agreed, many didn't.

For a host of reasons, the so-called "surplus" homes were not immediately put back on the market when construction was complete. Over time, they fell into disrepair, and the thriving commercial nature of the neighborhood withered. More slowly than many wished, the state put the properties up for sale a few at a time.
 
 Photo
Given the long, narrow configuration of the main level, the couple decided to "float" a two-sided, blackened-steel fireplace and a custom-designed media cabinet between the main living area (foreground) and the small library/office (behind). The cantilevered hearth bench is cast-in-place concrete. The day bed was designed by Mies van der Rohe and purchased through Design Within Reach. The oil on canvas (Quadratics 05) is by Michael Schultheis.
So the Colemans kept track of this site and — in the spring of 1999 — they got word it was a go: 41 potential buyers emerged. The Colemans' sealed bid was the winner.

The "choice" of the Colemans couldn't have been more auspicious. Both trained as architects, the couple had the skills to confidently plan and stage a structural transformation. As for the challenges of creating a custom live/work home, Ken (who owns Compass Construction, a firm that builds mixed-use, multifamily developments) had the expertise and the crew access to take it on.

And since neither Ken nor Sharon practiced residential design professionally (she's a real-estate-development manager with Vulcan who maintains her status as a licensed architect), they were full of fresh enthusiasm — and ideas. To help negotiate the design standoffs they were sure would come, the couple asked friend and architect Matthew Stannard to act as mediator throughout the process.
 
Photo
The Colemans didn't need a huge amount of space or be-all-end-all cabinetry in the kitchen, so they purchased pre-manufactured vertical-grain fir cabinets and added custom touches on site. On the countertops, absolute black granite with a honed (matte) finish. On the tile walls, silver-gray slate. The floors are maple with a clear finish. The chairs are by Amisco (from Habits in Seattle), the oil on canvas by David Haughton.
The basics came easy: They wanted a modern, comfortable, open-plan home with low-maintenance outdoor space. They wanted to use as many natural materials as possible. They also needed substantial (and separate) space for Compass Construction. Ken's list of corporate must-haves included a large conference area.

The couple knew improvements to this neglected stretch of street could set other community-revitalization projects in motion. "We bought what was undoubtedly the ugliest house around," Sharon says. "The idea of taking that away and doing something nice was great. We felt we could do what we wanted in terms of design because there wasn't a particular neighborhood style — there wasn't a row of Victorian homes or cottages, for instance."

Good thing, too. "The massing of space we decided on certainly didn't make for a 'Leave It To Beaver' kind of house," says Ken, who admits people either like its vertical, multi-terraced shape or they don't.
 
 Photo
What was once an exterior fourplex courtyard is now the dramatic interior residential entry with nearly cube-like 15-by-15-by-16-foot dimensions. The structural-steel stairway with maple treads is topped by a second-level catwalk that tracks the room's perimeter. The red wall is textured plaster with a faux finish.
Classified a remodel, plans called for the original three-level fourplex to be stripped down to the raw frame. The actual footprint of the house was expanded by a modest 100 square feet. But when it was time to go up, they went way up. The commercial zoning allowed for 30 feet of height, with a three-plus-foot bonus, thanks to the steep nature of the site.

The site did have some serious constraints, including the fact that the narrow, 40-foot-wide lot had no alley access. That meant the garage had to front the street, something no one wanted. Still, it was the only option.

The narrow lot (and the traffic noise from the street) also dictated the organization of space. To address both issues, the couple decided to run the business space up the entire front of the structure. This "solution" had an added bonus: It left the back side of the house open to the exceptional view.

Today, the residential entry door opens to a soaring space that leads to the living, dining and kitchen areas. At the far end of the main area, the first of several outdoor decks that overlook Puget Sound, the Olympic Mountains and downtown Seattle.
 
Photo
A true wine cellar wasn't part of the original plan, but when a secret space was revealed, it seemed natural. While drilling test holes in the foundation, the construction crew discovered the original contractor had sealed in a hollow "concrete box" while building an exterior stair. Once the safety of further action was determined, the crew brought in a concrete saw cutter and created a real door.
On the second floor, the main bedroom suite and a deck that opens off a luxe-by-any-standard bath. Also on the second level (but with a separate exterior entrance) is part of Compass Construction's 1,430 square feet of business space.

On the third penthouse level, a large conference room, extra workspace and a compact kitchen — plus a huge view deck with hot tub. In addition to corporate functions, the Colemans often use this area to host community-group meetings and fund-raising parties. Less visible but no less programmed are the two lower levels. The original just-below-entry level contains two bedrooms, an art studio, a wine cellar and a small view deck. Below that, a daylight-basement woodworking shop.

In all, the Colemans ended up with 2,584 square feet of living space.

According to the couple, nailing down the layout was the easy part. It was agreeing on the small things — the colors, specific finishes and custom built-ins — that took time. Now that the house is done, the Colemans have turned their attention to another community-improvement project: raising funds for the Mount Baker Viewpoint Park. When the city purchased the property last year with just such a park in mind, it was up to the neighbors to raise the money to build a deck and shelter that would make the most of the public-access view.

On the ridge, yet another "big dream rising."

Victoria Medgyesi writes about interesting people and the houses they live in. Benjamin Benschneider is a Pacific Northwest magazine staff photographer.

  PACIFIC NORTHWEST
 MAGAZINE SEARCH
Today Archive

Advanced search

 
advertising

seattletimes.com home
Home delivery | Contact us | Search archive | Site map | Low-graphic
NWclassifieds | NWsource | Advertising info | The Seattle Times Company

Copyright

Back to topBack to top